Lyssna på kroppen

Jag har hört mig själv säga, på många yogaklasser, att yoga är något som tillslut tvingar oss att lyssna på kroppen. Att förr eller senare så möter vi en position eller flera där vi faktiskt måste lyssna. Men, det slog mig för några veckor sedan, att är det självklart – ens för mig själv – vad det är vi ska lyssna efter? Är det en mörk stämma från vårt inre som berättar meningen med livet; ”du skall äta choklad var dag!” eller vad då? 🙂

Jag tror att det finns mycket vi kan lära av att lyssna på kroppen och dess signaler (kommer nog komma en ”sequel” på detta inlägg framöver) men om vi för nu fokuserar på det faktiska stoppen i en yogaposition och vad det betyder när vi tydligt hör kroppen säga ”stopp – hit men inte längre”. Tex när vi böjer oss framåt i en framåtfällning, När en eller flera muskler säger stopp, jag är spänd och vill inte stretchas längre så finns det en betydelse där. Muskeln är spänd/stel/kort av en anledning och tills du kommer på anledningen och jobbar på den så kommer spänningen alltid att återkomma hur mycket yoga du än gör.  Se spänningen som ett symtom på något annat. Vi är dock lite vana idag att vilja fixa symtomet istället för att gräva till botten med anledningen. Har du ont i huvudet? Ta en tablett? Värker knät? Smörj på lite smärtstillande gel. Och lev på som vanligt! Men precis som med värk, att om du inte hittar anledningen till varför du får ont i huvudet varje torsdageftermiddag eller varför knät värker efter tisdagsträningen så kommer värken att komma tillbaka. Igen och igen. Så är det även med spända muskler. Vill du på riktigt ha en kropp som är mjukare och som kan slappna av mer så behöver du hitta anledningarna till varför muskeln är spänd och eller kort. Kroppen gör ingenting utan anledning.

Anledningen vet bara du. Fråga kroppen vad den där spända muskeln betyder. Det så klart ha många anledningar. Alltifrån arbetsställning på jobbet (om den är för ensidig eller oergonomisk) men det kan lika gärna handla om trygghet (att du behöver lugna nervsystemet) eller din självbild. Om jag får ta ett stereotypt exempel; säg att du är man och finner att du är väldigt stel i höfterna. Säg att det i din syn på dig själv ingår att höfterna inte får svaja och svänga när du går  – för att det är något som du ser som mer ”kvinnligt” beteende – så kommer du omedvetet hålla tillbaka höftrörelser (alla höfter rör sig nämligen om du går avslappnat). Att du håller emot gör att du får stelare höfter vilket i sin tur förmodligen kommer ge dig smärta upp i ryggen eller ner i benen. Eller lokalt i höfterna. Du kan gå på tusen yogaklasser, du kan rulla på foam rollers varje dag, du kan gå till naprapaten och få smärtsamma behandlingar, men om du inte går till botten med din egen självbild och börjar förändra den så kommer spänningarna alltid att komma tillbaka.

Lura inte dig själv att en quick fix löser problemet när det kommer till spända muskler. Oavsett vad din motivation är; om du vill bli vigare på yogamattan eller bli smärtfri så behöver vi ha lite tålamod och nyfikenhet på oss själva. Lyssna på kroppen. Vad är det den säger. Är du beredd att göra jobbet?

Kram, Åsa